Dolar 38,0119
Euro 42,0876
Altın 3.800,72
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 16°C
Hafif Yağmurlu
Elazığ
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 20°C

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü

Gazeteci - Yazar
12 Mart 2023 12:40
588

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü
İstiklal Marşının kabulünün 102. Yıl dönümünü kutlanmaktayız.

Marş; bir milletin ortak duygularını, heyecanlarını, ümitlerini, birlikte var olma ve yaşama azmini, milli birlik beraberlik inancını, anlatan manzum metinlerdir.

Her milletin bir milli marşı vardır. Milli marşlar milletlerin değerlerini temsil eder.
12 Mart 1921, Türk milleti açısından çok önemli bir tarihtir. Bunun nedeni, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Milli Marşımız olarak belirlenmesidir.

İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir mücadeleye dönüştüğü yıllarda yazılan bu şiir, 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

Mehmet Akif Ersoy ; İstiklal Marşında, Türk askerinin kahramanlığı, yürekli ve özverili yapısının yanında milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunu dile getirmiştir.

Kurtuluş savaşı sırasında halkı heyecanlandıracak, halka umut verecek milli bir marşa ihtiyaç vardır. Bunun için Genel Kurmay Milli Eğitim Bakanlığına müracaat ederek, “ bu savaşımız manasını anlatacak, halka ve askere heyecan verecek bir marş yazılması için bir yarışma düzenler. Birinci seçilene 500 lira olmak üzere bir ödül koyulur. 724 şiir katılır. Ancak İstiklal Marşı olacak niteliğe sahip bir eser çıkmaz.

İşi içinde para olduğu için Mehmet Akif Ersoy bir şey yazmadı. O sırada soğuktan korunmak için üstünde bir paltosu bile yoktu.
Akif’i kendisine “para vermeyeceklerini” söyleyerek razı etmelerine karşın Akif, istiklal marşını yazdı.

Akif iki gün tam kendinden geçme halindeydi. Evde, sokakta, camide, Meclis’te, uyurken, yürürken, yemek yerken hep İstiklal Marşı’nı yazmakla meşgul oldu. Bu konuda Konya Mebusu Hafiz Bekir Efendi, Cemal Kutay’a; “ Akif, bir gece birden uyanır, kağıt arar, bulamayınca kurşun kalemiyle yer yatağının sağındaki duvara marşın “ Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım” mısrasıyla başlayan kıtasını yazar.” Akif, marşın bazı kısımlarını Tacettin Dergahında kendinden geçmiş dalgın hallerde, gece uyku aralarında, bazı kısımlarında da Mecliste Meclis görüşmeleri sırasında yazdı. 7 ŞUBAT 1921 tarihte yazılması tamamlandı.

Yarışmaya katılan eserler Maarif Vekaleti’ne gelir. Oradan seçile 7 şiir meclise sunulur ve Meclisin bunlardan birini seçmesi istenilir.
Hamdullah Suphi, mecliste Akif’in şiirini 12 Mart 1921 tarihli meclis görüşmesinde okur. Milletvekilleri hararetle alkışlar. Akif’in şiiri büyük bir oy çoğunluğuyla Türk İstiklal Marşı olarak kabul edilir. Anayasamıza göre Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez milli marşıdır.

O sırada borçlu ve sırtında giyecek paltosu olmayan Akif, yarışma ödülü olarak konan 500 lirayı alıp kimsesiz kadın ve çocuklara iş, sanat öğretme ve fakirlikle mücadele amacından “Dârülmesai” adlı kuruma bağışlar.
Akif’ in dediği gibi “ O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değil, milletimin malıdır. Allah bir daha bu millete istiklal Marşı yazdırmasın.

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.