Dolar 37,9690
Euro 42,0102
Altın 3.797,51
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Elazığ 16°C
Hafif Yağmurlu
Elazığ
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 20°C

ELAZIĞ’DA GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SPOR

Gazeteci - Yazar
11 Nisan 2023 11:40
524

İlimizde spor alanında var olan başarılar ve bu başarılara istinaden yapılan bilimsel çalışmalara bir göz atayım dedim ve 2008 yılında Fırat Üniversitesi’nin yaptığı çalışmayı okuma şansım oldu.

Bu çalışmada Prof. Dr. Cengiz Arslan ve A. Serdar Yücel kaleme alırken; editörlüğünü de Prof. Dr. Asaf Varol yapmış.

Şimdi bu çalışmaya istinaden şöyle bir algı da oluşasın; ben araştırma yaparken denk geldiğim bir makale bu aslında.

Fırat Üniversitesi ve başka üniversitelerde görev yapan akademisyenlerimiz de Elazığ’daki spor branşları ve tarihsel değerler konulu birçok çalışmalar yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir.

Yakinen takip ettiğim ve kendisini hep örnek aldığım bir başka akademisyen de yine Fırat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu.

Evet, yapılan akademik çalışmada öne çıkan hususları sizlerle paylaşmak istedim.

Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlerimiz;

Burhan Giray, İbrahim Demirel, Muhammet Kaymaz, Necdet Ayaz, Sedat ACAR, Suphi DÖNER ve Abdulsamet EREN Görevi devam ediyor.

 

Elazığ Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (E.A.S.K.F): Kuruluş ve Amacı;

Elazığ Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu 20.02.1986 tarihinde, faaliyet gösteren 28 kulüpten 16’sının katılımı ile Öğretmen Evi kütüphanesinde Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Rıza SÜMER Başkanlığında, Genel Sekreter A. Niyazi İNCE ve Kütahya ASKF Başkanı M. Asım ALKIŞ’ın da katıldığı toplantı sonunda Elazığ Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (E.A.S.K.F) kurulmuştur.

E.A.S.K.F kurucu Kulüp ve Başkanları; Erdem Urhan (Sitespor), Muhittin Kaya (Tayfunspor), Abdusselam Emiroğlu (Sürsürüspor), Halis Akdemir (DSİ), Salih Orhan (PTT), Bülent Öztürk (Aksaray), Ömer Canbay (Akçakiraz), Behçet İrtegün (Ormanspor), İzzet Kinter (Haltarımspor), Kazım Demirören (Çimentospor), Fuat Kutsal (Keban TEK), Hutbettin Çelik (Kesrik Ufukspor), Mustafa Demirtaş (Ulukent Sağlıkspor), Gıyasettin Özsoy (Paluspor), Mustafa Ay (Hankendi Ayspor), Mustafa Küçüktağ (Azotspor)’dır.

Kısa bir süre sonra Elazığ İdman Yurdu ve Yurt İdman Yurdu’nun katılımıyla üye sayısı 18 olmuştur. 1986 yılında E.A.S.K.F Birinci Olağan Genel Kurulu 18 Kulübün iştiraki ile yapılmış ve Genel Başkan Erdem Urhan, Genel Sekreter Muhittin Kaya, Üyeler; Mustafa Küçüktağ, Abdüsselam Emiroğlu, Bülent Öztürk, Halis Akdemir, A. Zekai Duman, Ahmet Yılmaz, Salih Orhan, Denetleme Kurulu; Zeki Çınar, Tahsin Gönültaş, Mustafa Civelek, Onur Kurulu; Fuat Kutsal, Rahim Ateş ve Ahmet Susam’dan oluşmuştur. 1987 yılında E.A.S.K.F adı daha sonra A.S.K.F (Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu) olarak değiştirilmiştir.

 

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Elazığ İl Teşkilatı Kuruluş ve Amacı;

Elazığ futbol antrenörlerini ve teknik yöneticilerini bir çatı altında toplayarak, ilimiz ve ülke futbolumuzun gelişmesi, güçlenmesi için zorunlu görülen davranış birliğini sağlamaktır. Futbolda gelişmiş ülkelerdeki yayınları üyelerine daha çabuk ve sağlıklı olarak ulaştırabilmek, üyelerine kurslar ve seminerler vermek, sosyal yardımlarda bulunmak, teknik yayın, kitap, dergi ve broşürleri temin ederek mesleki bilgilerini arttırmak, her türlü bilimsel çalışma yapmaktır. Elazığ’da futbol antrenörlüğü ile ilgili teşkilatlanma 2004 yılına kadar Malatya TÜFAD şubesine bağlı olarak görev yapmıştır. 2002 yılında Elazığ TÜFAD şubesini açmak için gerekli girişimleri Münir YILMAZ, M. Sami TÜRKMEN, Semih ALINMIŞ nezaretinde yapmıştır. Türkiye Futbol Federasyonu Elazığ’da TÜFAD şube resmiyette olmamasına rağmen varmış ve kurulmuş gibi Malatya bölgesine bağlı olarak gösterilmiştir. Ancak 2004 yılında Elazığ TÜFAD şubesinin açılmış ve genel kurulda kabul edilerek faaliyetlerine başlamışlardır.

 

Faal Futbol Hakem ve Gözlemciler Derneği Elazığ İli Teşkilatı, Kuruluşu ve Amacı;

Elazığ’da 1965 yılına kadar ilde futbol maçlarına hakem tayinleri “Futbol Müsabakası Tertip Komitesi” tarafından yapılmıştır. Bu komite amatör kulüplerden birer üyenin katılımıyla teşekkül ettirilmiştir. O yıllara kadar hakem tayinleri Gedikli Erbaş okulundaki astsubaylar, Elazığ’a görevli gelen subaylar ve lisansı olmayan sporculardan tayin edilmekteydi. Ayrıca 1954’de ligler kurulduktan sonra çevre illerden de (Erzurum, Diyarbakır, Malatya, Adana,

Kayseri vb.) hakemler gelerek görev üstlenmişlerdir. 1965 yılında Metin Kurdoğlu’nun gayretleri ile “İl Futbol Hakem Komitesi” kurulmuştur. Yönetimde Metin Kurdoğlu ile

beraber Beytullah Yılmaz ve Bülent Ertem yer almıştır. Bu yıllardan sonra hakem tayinleri ve gözlemci tayinlerini bu komite yapmıştır.

Daha sonraki dönemlerde komite yönetiminde görev almış isimler arasında Nevzat Sönmez, Çetin Kurdoğlu, Cemalettin Parçalı, Mehmet Akdemir, Rıdvan Diken, İbrahim Öcek, Saimay Kaan’ı sayabiliriz.

Elazığ’da ilk futbol hakem kursu 1965 yılında açılmıştır.

1965–1970 yılları arasında yetişen ilk hakemlerimiz; Orhan Günal, Osman Erdal Fırat, Cemil Gülyaşar, İrfan Çinkılınç, Yıldırım Yılmaz, Adnan Büyükdemirel, Nurhan Ergüder, Hasan Tahsin Ertan, Orhan Kaleli, Kazım Bayülgen, Fehmi Sakar, Yüksel Ulvar, Hüseyin Çakmak, Talat Akarsu, Rıza Çinkılınç, İmdat Çiçek, Tekin Erdem, Suphi Temiz’dir. Daha sonraki yıllarda görev yapmış hakemlerimizden bazıları; A. Ergin Günay, Adnan Arslan, Seyfettin

Candemir, Münir Puşulu, Enver Elma, Hasan Ceylan, Mustafa Gündüz, Dilaver Üstündağ, Yaşar Çelik, Uğur Adalı, Fahri Alparslan, Ali Bayrak, Fikret Hayta, Fevzi Çakmak, Yaşar Günay, Aydın Gülaçtı, Haluk Okur, Hüseyin İşim, Fethi Okyar, İhsan Karaali, Mustafa Fulin ve Ahmet Akbaş’dır.

Elazığ’ın ilk milli futbol hakemi Orhan Günal olmuştur.

Osman Erdal Fırat ise Elazığ Bölgesi adına ilk kez 1. ligde (A Klasman Hakemi) hakemlik yapan milli hakemlerimizdendir.

1997 yılında Serdar Alpan 17 yaşında Türkiye’nin en genç hakemi unvanını almıştır.

1989 yılından sonra İl Futbol Hakem Komitesi yerini Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’ne bırakmıştır. Derneğin kurucusu ve ilk başkanı Enver Elma’dır. Daha sonraki yıllarda başkanlık görevini sırasıyla Hüseyin Örnek, Mustafa Gündüz, Uğur Adalı, Mustafa Fulin, Metin Çakarel, Güntaç Taneli.

Komite Başkanlıklarını ise sırasıyla Metin Kurdoğlu’dur.

Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneğinin Amacı; Türk futbol hakemliğine hizmet amacıyla futbol hakemlerini ve gözlemcilerini bir çatı altında toplamak, onların teknik bilgileriyle sosyal, kültürel ve ekonomik hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmek ve bu hedefleri gerçekleştirmek üzere, aşağıda yazılı faaliyetlerde bulunmaktır.

1.Faal futbol hakemliğine hizmet amacıyla futbol hakem ve gözlemcilerini bünyesinde toplayarak hakemler ve gözlemciler arasında birlik, beraberlik, arkadaşlık bağlarını tesis etmek için çalışmalar yapmak,

2.Faal hakem ve gözlemcilerin her türlü hak ve menfaatlerini korumak,

3.Türk futbol hakemliğini faal futbol hakem ve gözlemcilerini temsil etmek,

4.Faal hakemlerin ve faal gözlemcilerin maddi ve manevi gelişimini sağlamak, bilgi ve kültür düzeylerini yükseltmek, üyelerinin mesleki eğitimine ağırlık vererek, mevzuat hükümleri çerçevesinde yurt içi ve yurt dışında kültürel çalışmalar yapmak,

5.Ülkede futbol hakemliğinin yayılması, gençliğin özendirilmesi için yayınlar ve organizasyonlar yapmak, kurs, seminer, konferans, açık oturum ve benzeri toplantılar düzenlemektir.

6.Üyelere sosyal yardım yapmak, mevzuat hükümlerine uygun olarak üyelerin zaruri ve diğer kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak,

7.Hakem ve gözlemcilerin teknik, kültürel ve sosyal seviyelerini geliştirmek amacıyla gazete, dergi, bülten ve kitap gibi yollarla yayın yaparak üyelerine, sporculara, spor teşekküllerine ve

Kamuoyuna yararlı olmak,

8.Dernek amacına uygun çalışmalar için ihtiyaç duyulan dernek lokali ve sosyal tesislere sahip olmaya yönelik çaba göstermek bu tesislerden üyelerin faydalanmasını sağlamak,

9.Futbolun vazgeçilmez öğelerinden hakem ve gözlemcilerin onurunu korumak, bu amaçla resmi ve özel tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak,

10.Yasa hükümleri çerçevesinde dünyadaki futbol hakemlerinin kuruluşlarıyla ilişkiler kurarak karşılıklı eğitim ve iş birliği amaçlarına yönelik çaba göstermektir.

2008 yılında kaleme alınan bu çalışma için Prof. Dr. Cengiz Arslan, A. Serdar Yücel ve Prof. Dr. Asaf Varol hocalarıma şahsım ve spor kamuoyu adına teşekkür ederim.

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
26 Mayıs 2023 13:50
12 Ocak 2023 10:51
23 Ocak 2023 10:37
24 Nisan 2023 15:24
12 Haziran 2023 15:09
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.